Rasism, främlingsfientlighet eller bara patriotism?

För att kunna vara rasist måste man ha begreppet klart för sig. Rasism är ismen, där man nedvärderar andra folk för att man tycker sig själv vara mer utvecklad, större, framgångsrikare, smartare, ja, bättre i allmänhet.
Främlingsfientlighet är en annan sak än rasism. Praktexemplet är väl Sverige. Hit kommer hundratusentals flyktingar, och självklart får de komma. De flyr för sina liv, för sina barns och från krig. Vem skulle inte släppa in dem? Danmark, kanske, men det är en annan bok. Problemet är kvantiteten. De får inte plats, de får det knappast bättre som asylsökande och de kostar. Tyvärr och brutalt nog är det så.
Patriotism, däremot, innebär att man är stolt över sitt land, att man kämpar för sitt land och kanske rentav skulle dö för sitt land. Det får inte blandas ihop med varken rasism eller främlingsfientlighet, även om den gamla formen av patriotism var aningen främlingsfientlig.

En lösning på "problemet" med för många asylsökande, skulle ju kunna vara att USA slutade anklaga folk för kärnvapeninnehav och slutade tvinga folk att fly från sina hemländer. Det är bara ett förslag. Södertälje har tagit emot fler irakier än hela USA. Men allt är ju relativt. Jag menar - vilken irakier skulle vilja flytta till USA?
En annan är att de andra EU-länderna kanske skulle kunna ta emot sin beskärda del också. Men vad vet jag? Innebär inte EU brödraskap mellan tiotalet länder, alla med olika kulturer, språk, traditioner och värderingar? ^^

Men tillbaka till värderingsproblemet. Det är inte tron på en högre ras, som får många människor att tycka illa om invandrare. Det är snarare en djupt rotad känsla av patriotism och främlingsfientlighet, som inte alltid är bra. Vi har aldrig upplevt krig på vår mark, så vi kan inte sätta oss in i deras situation.
Vår värld är ju, åh, så utvecklad och moderniserad (på ytan, möjligtvis), och borde inte våra synsätt då också vara det? Kan vi inte ha en form av moderniserad patriotism? Stolthet utan hat?
För jag tycker fan inte att det är rasism eller främlingsfientlighet att hissa svenska flaggan eller sjunga nationalsången på skolavslutningen.

Peace out.


Kommentarer
Postat av: Sarah

Jag betalar gärna massa skattepengar för att invandrare ska bli integrerade och få det bra i Sverige, om de verkligen blir integrerade och inte fortsätter att t.ex. ha en medeltida kvinnosyn. Men tyvärr kan man ju inte förvänta sig att människor ska byta värderingar mitt i livet när de växt upp i en viss kultur, och ingen kan ju egentligen hjälpa var den är född, så är jag då främlingsfientlig för att jag är emot en stor del av deras kultur? Det är en svår fråga att lösa...

2008-08-17 @ 16:08:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0